Hogy választunk példaképet? 5 pontos lista

      A példakép az értelmező szótár szerint egy "mintául választott személy, akiben a példaképválasztó különösen értékes, számára vonzó tulajdonságokat érez meg vagy ismer fel."
Az, hogy miképpen választunk példaképet, viszont rendkívül sokszínű, sőt véleményem szerint folyamatosan változó is.

      A közvetlen környezetemben élőket megkérdezve (9 ember) arra jutottam, hogy legtöbbünknek nincsen példaképe. Néhányan egy-egy már nem élő szerettüket mondták, a bohócabbja önmagát, de konkrét személyt egyikőjük sem nevezett meg.

      De mi alapján választunk magunknak példaképet? Mit értékelünk, ha úgy döntünk, hogy felnézünk valakire?

1. Ha ugyanazon a területen dolgozik, mint Mi

Sokan választanak maguknak példaképet az alapján, hogy miben dolgoznak. Én például nyilván felnézek D.Tóth Krisztára, Jakupcsek Gabriellára, akik a szakmánk nagy női. A nagyság lehet talán itt a kulcs, az, hogy valaki már eljutott valameddig, amiről te bizony még csak álmodozol...



2. Ha olyan szép, amilyen te sosem leszel

Vagy okos, vagy erős, vagy izmos, vagy igazából bármi. A lényeg az, hogy valami olyat lebegtet előttünk, amit mi nem, vagy csak nagyon nehezen érhetünk el. Ilyenkor kezdünk el felnézni valakire. "Ő ilyen, én viszont sosem leszek. "




3. Ha irigylésre méltóan csinál valamit


Mostanában kicsit belezúgtam Ördög Nóriba, és a családjába a Nánázsia miatt. Ő például azért lehetne a példaképem, mert hihetetlen, amit csinál. (Milyen szép a magyar nyelv:) példaértékű. Dolgozik, egy idegen országban, miközben ott van vele a két gyermeke, és még feleségként is helyt  áll.



4. Mert közel áll hozzánk


Az érzelmi kötődés a példaképeinkhez,általában úgy alakulhat ki, hogy valamelyik családtagunk, rokonunk a piedesztálra emelt személy. Itt sokban befolyásolják az érzéseinket az érzelmeink. A gyengéd szálak, ahhoz az emberhez, akit amúgy etalonnak tartunk.


5. Mert csak

Van egy olyan indok, amit a gyerekek szeretnek a legjobban használni. "Mert csak!". Tehát ide igazából a "Mert sajt!", vagy az "Izé!"is kerülhetett volna. Ugyanis igenis van olyan, hogy valakit úgy választasz példaképeddé, hogy semmi különösebb oka nincsen. Mert az élet már csak ilyen...





K.

A képek forrása: magánarchívum, giphy, freepik.com


Amúgy követsz már Facebookon? Nem? Kattints ide, hogy nyomon kövesd a mindennapjaimat → Kosztercsi a Facebookon


Instagramon pedig olyan tartalmakat is láthatsz, amik az oldalra nem kerülnek fel → Kosztercsi az Instán

Megjegyzések

Facebook

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A 15 legszörnyűbb csajozós szöveg

Viszketés, avagy agymenés 5 pontban

Prosti pingvinek és társaik