Férfi fogamzásgátlás - te bevállalnád?

A minap a kezembe került egy januári Marie Claire. Tipikus nőként nem szoktam végig olvasni az magazinokat, sőt sokszor előfordul, hogy úgy elkeverek egy-egy kiadást, hogy csak hónapok múlva kerül a kezembe.

Szóval a Marie Claire januárban lehozott egy cikket arról, hogy nagy áttörést ígérnek a férfi fogamzásgátlás területén. 2 módot is kínálnak a férfiak biztonságos nemi élete elé: a Vasalgel, ami egy ondóvezetékbe fecskendezett injekció, ami blokkolja a spermák útját körülbelül egy éven keresztül. A másik egyfajta "hormonkoktél", ami csökkenti az alany spermaszámát.

Forrás: mirror.co.uk


A cikk a folytatásban jóformán arról szól, hogy hiába ígérték 2018-ra az áttörőnek számító gyógyszert, valószínűleg késni fog, vagy sosemjön létre, ugyanis a férfiak számos mellékhatást tapasztaltak, pl. fejfájás, hangulat ingadozás, pattanások. 

Na akkor! Szeretném megkérdezni, hogy a férfiak mit hisznek? A női fogamzásgátlónak nincsenek mellékhatásai? És igazából, nem ugyanezek? Én 7 éve szedek fogamzásgátlót, és bizony iszonyatosan félelmetes mellékhatásokkal kell szembenézni, nap, mint nap:

Lehetséges mellékhatások

- Kombinált hormonális fogamzásgátlót szedő minden nőnél emelkedett a kockázata a vénákban (vénás tromboembólia (VTE)) és az artériákban (arteriás tromboembólia (ATE)) előforduló vérrögök kialakulásának. - Mint minden gyógyszer, így a Harmonet is okozhat allergiás (túlérzékenységi) reakciókat. Ezek a reakciók nagyon ritka esetekben csalánkiütésekkel, hirtelen szöveti duzzanattal és súlyos légzési és keringési tünetekkel, mint pl. vérnyomáscsökkenéssel, szédüléssel, hányingerrel és légszomjjal járhatnak. Ha allergiás reakció bármely tünetét észleli, azonnal hagyja abba a Harmonet szedését és tájékoztassa kezelőorvosát vagy kérjen orvosi segítséget a legközelebbi kórházban.


Egyéb lehetséges mellékhatások:


Nagyon gyakori (10-ből 1-nél több gyógyszerszedőt érint):- fejfájás, beleértve a migrént (de ha az erős, vagy a fejfájás a szokottól eltérő vagy sokáig tart, azonnal forduljon orvoshoz),- az első néhány hónapban a havivérzések közti időszakban jelentkező vérzés és pecsételő vérzés (ez rendszerint megszűnik, amikor a szervezete hozzászokott a Harmonet-hez) - lásd \"A havivérzések között jelentkező vérzés nem tarthat sokáig\" részt.


Gyakori (100-ból 1-10 gyógyszerszedőt érint):- testsúlyváltozás (hízás vagy fogyás),- hangulatváltozás, beleértve a depressziót és a nemi vágy (libidó) megváltozását,- idegesség vagy szédülés,- emlőfájdalom, az emlők nyomásérzékenysége, megnagyobbodása, váladékozása, a menstruációs vérzés megváltozása, a méhnyak váladéktermelésének megváltozása, a menstruációs vérzés kimaradása (anemorrhea), fájdalmas menstruáció (diszmenorrhea),- hüvelygyulladás, beleértve a gomba okozta fertőzést (kandidiázis),- emésztőrendszeri panaszok, köztük hányinger, hányás vagy hasi fájdalom,- akne,- folyadék-visszatartás, duzzanat (pl. boka- vagy lábszárduzzanat), amit a szövetekben felhalmozódó folyadék okoz (ödéma).


Nem gyakori (1000-ből 1-10 gyógyszerszedőt érint):- a vérzsírszint (szérum lipidszint) megváltozása, beleértve a magas trigliceridszintet, az étvágy megváltozása (növekedése vagy csökkenése),- vérnyomás-emelkedés,- hasi görcsök, puffadás,- bőrkiütés, barna szabálytalan foltok a bőrön (melazma/kloazma), ami tartós lehet, fokozott szőrnövekedés (hirsutizmus), jelentős mértékű hajhullás (alopécia).


Ritka (10 000-ből 1-10 gyógyszerszedőt érint):- súlyos allergiás reakciók, köztük nagyon ritka esetekben csalánkiütés, hirtelen kialakuló szöveti duzzanat (angioödéma) és légzőszervi és keringési tünetekkel járó súlyos reakciók, mint pl. vérnyomáscsökkenés, szédülés, hányinger és nehézlégzés,- a vénákban vagy artériákban kialakuló ártalmas vérrögök, mint például:- a lábszárban vagy a lábban (azaz MVT- mélyvénás trombózis)- a tüdőben (azaz TE - tüdő embólia)- szívroham- szélütés (sztrók)- mini-szélütés vagy átmeneti, szélütésszerű tünetek, amely átmeneti iszkémiás- rohamként (TIA - tranziens ischaemiás attak) ismert- a májban, hasban/belekben, vesében vagy a szemben kialakuló vérrögök.- a vér folát szintjének csökkenése, glükóz-intolerancia,- kontaktlencse viselési képtelenség,- a bőr sárgás elszíneződése (epepangás okozta sárgaság),- a bőr alatti zsírsejtek gyulladása (eritéma nodózum).


- Nagyon ritka (10 000-ből 1-nél kevesebb gyógyszerszedőt érint):- szisztémás lupusz eritematózusz (egy krónikus autoimmun betegség) fellángolása,- a porfíria (bizonyos enzimek hiánya által okozott betegség) fellángolása,- a korea (egy mozgászavar) súlyosbodása,- látóideg-gyulladás, a szem ideghártyájában futó erek trombózisa,- a visszértágulatok súlyosbodása,- hasnyálmirigy-gyulladás, vérellátási zavar okozta vastagbélgyulladás,- epehólyagbetegség, beleértve az epekövességet is,- eritéma multiforme (bőrbetegség),- hemolitikus urémiás szindróma (vesebetegség),- a májsejtek daganata (hepatocelluláris karcinóma).- Nagyobb lehet a vérrögök kialakulásának valószínűsége, ha fennáll bármilyen más állapot, ami növeli ezt a kockázatot (a vérrögök kockázatát növelő állapotokkal valamint a vérrögök tüneteivel kapcsolatos bővebb információért lásd a 2. pontot).- A Harmonet a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján nem megbecsülhető, nem ismert gyakorisággal okozhat még gyulladásos bélbetegséget (pl. Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás) és májsejtkárosodást (pl. májgyulladás, kóros májműködés).- Örökletes angioödémában szenvedő nőknél a fogamzásgátló tabletták kiválthatják vagy súlyosbíthatják az angioödéma tüneteit 
- Forduljon orvosához, ha nem kívánt hatás jelentkezik, ill. változást észlel egészségi állapotában - különösen, ha ezek súlyosak vagy tartósak, és megítélése szerint a készítmény szedésével állnak összefüggésben.- Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét. >




A beavatkozás 96%-os, ami majdnem olyan jó, mint a nőknek szánt tabletta, ami a betegtájékoztatók szerint 99,9%-os.
Ez csodaszép, és csodajó, és iszonyatosan idillinek hangzik az, hogy végre nem a nőnek kell a védekezésért felelni, és nem kell végig hallgatni az "utálom a gumit", "elszorít", "abban nem úgy teljesítek" kifogásokat, hanem biztosak lehetünk abban: nem csúszhat hiba a számításainkba. Mint egy tündérmese, nem?
A probléma csak egy: a kis személyes közvélemény kutatásom alapján: inkább nem. 17 körülöttem élő és mozgó, különféle (nemi) élettel rendelkező férfi közül csupán 6 mondta azt, hogy üsse kavics, vállalom.
De mégsem ez a leghihetetlenebb, hanem az, hogy még mindig van olyan, aki azt a választ adta, hogy a "VÉDEKEZÉS A NŐ DOLGA!".

No, álljunk meg egy kurta percre. Én nem vagyok feminista. Vagyis nem tartom magam annak. DE. Iszonyatosan pofán vág a férfiak ezen viselkedése. Egyszerűen szánalmasnak találom...

Viszont, mint mindenből, ebből is tanultam egy iszonyatosan király dolgot: Ha ezt a kérdést felteszed a "Tinderednek" máris sokkal könnyebb a választás! Próbáld csak ki!


K.

Forrás: metro.co.uk


Amúgy követsz már Facebookon? Nem? Kattints ide, hogy nyomon kövesd a mindennapjaimat → Kosztercsi a Facebookon


Instagramon pedig olyan tartalmakat is láthatsz, amik az oldalra nem kerülnek fel → Kosztercsi az Instán

Megjegyzések

Facebook

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A 15 legszörnyűbb csajozós szöveg

Viszketés, avagy agymenés 5 pontban

10 dolog, amit mindenképp meg akarok csinálni, mielőtt betöltöm a 30-at!